maanantai 27. tammikuuta 2014

Suolaista


Suola on niin arkinen, että sen merkitys ja tärkeys elämälle on hämärtynyt. Kuten voin ja lihan kaltaisia luonnontuotteita, myös suolaa yritetään syyttää terveydelle haitallisena. Jos jokin on luonnollinen, sen täytyy olla vaarallinen. Kuitenkin koko elämä maapallolla on saanut alkunsa suolaisesta merestä. Suola (natriumkloridi) on ihmiselle välttämätön. Natriumia tarvitaan elimistössä hermoimpulssien kuljetukseen, lihasten toimintaan sekä kehon nestetasapainon ja osmoottisen paineen säätelyyn. Ihmisen veri on meriveden kaltainen sähköinen suolaliuos.



Kovassa fyysisessä ponnistelussa tai suolattomassa ruokavaliossa elimistö menettää suolaa ja vettä. Suolanpuute voi johtaa solujen toiminnan häiriintymiseen ja rappioitumiseen sekä elimistön kuivumiseen ja hapettumiseen. Suolatasapaino on edellytyksenä terveelle aineenvaihdunnalle, ruoansulatukselle, entsyymitoiminnoille ja yleiselle hyvinvoinnille.

Suola ja verenpaine

Suola- ja nestetasapaino on elimistölle tärkeä. Tästä syystä suolan nauttimisella on myös verenpainetta kohottava vaikutus. Näin elimistö pyrkii nopeuttamaan munuaisten toimintaa liian suolan poistamiseksi. Kun tasapaino on kunnossa, verenpainekkin laskee takaisin. Nyt on annettu ymmärtää, että tämä hetkellinen verenpaineen nousu on jollakin tavoin vaarallinen tai kuolemaan johtava, vaikka kyse on nimenomaan elimistön toimista käsitellä tilanne kuten se on alunperin tarkoitettukkin.

Tätä verenpaineen nousua on sitten käytetty aasinsiltana sille, että suolan käyttö johtaa infarktiin ja sv-tauteihin sekä lisää riskiä kuolla. Itse asiassa tutkittua tietoa on lähinnä vain siitä, että suolan käyttö nostaa verenpainetta ja siitä, että korkea verenapaine on terveydelle haitallinen, mutta ei siitä, että suolan käyttö lisäisi riskiä kuolla yhtään mihinkään. On vain hypätty johtopäätöksestä toiseen, tutkimatta lainkaan onko ketjussa kaikki palikat ihan kohdallaan. Ristiriitaista tutkimustulostakin on saatavilla. Esim. on todettu, että suolan käytön vähentäminen voi nostaa haitallista kolesterolia.

Suolan haittoja on tutkinut mm. tohtori Niels Graudal ,vanhempi konsultti Kööpenhaminan yliopistollisessa sairaalassa Tanskassa. Graudal kävi läpi 167 suolaan liittyvää tutkimusta ja totesi, että suolan vähentäminen odotetusti laski verenpainetta, mutta samaan aikaan aiheutti 2,5 prosentin kasvun kolesteroliin ja 7 prosentin kasvun triglyseridiin. Suurentunut veren triglyseridiarvo lisää sydän ja verisuonitautien vaaraa. Graudal totesi myös, ettei suolan vähentäminen vähentänyt riskiä kuolla sydänsairauksiin tai sydänkohtaukseen.

Mikäli kärsii jo ennestään munuaisvaivoista, korkeasta verenpaineesta tai sydämen vajaatoiminnasta, on todennäköisesti suositeltavaa olla tarkkana paljonko suolaa käyttää. Mutta perusterveen ihmisen pelotteleminen suolan käytöstä ei ole minkään tutkimuksen valossa perusteltua. Organisaatiot tässä asiassa nojaavat lähinnä toistensa mielipiteisiin ja suosituksiin ja näin siitä on syntynyt noidankehä jossa jokainen katsoo etteivät nuo toiset voi olla väärässä joten lauletaan mekin samaa virttä.

Hyponatremia (suolanpuute)

Hyponatremia syntyy, jos elimistö ei saa tarpeeksi natriumia. Oireita ovat väsymys, voimattomuus, päänsärky ja pahoinvointi. Myös lihasheikkoutta, kouristelua ja sekavuutta esiintyy. Esimerkiksi helteellä, jos juo nesteitä ja hikoilee paljon eikä syö mitään, voi tulla tuntemuksia. Heikottaa, päätä särkee ja on sekava olo. Normaalioloissa ravinnosta saadaan riittävästi natriumia, mutta erittäin runsas veden juonti voi sotkea tasapainoa ellei asiaan kiinnitä huomiota. Muita riskitekijöitä on pitkä paastoaminen sekä muutamat lääkkeet.

Tasapaino

Ihminen on siinä mielessä hieno koneisto, että se kertoo ihan itse ihmiselle itselleen kun suolaa on syöty liian paljon. Silloin janottaa. Harmi että tuo liian vähästä suolasta kertova oire ei ole yhtä selvä ja yksinkertainen. Ilmeisesti ei ole alunperin oletettu että ihminen omalla kontrollilla tietoisesti ryhtyisi välttelemään suolaa.

keinotekoista jalostettua suolaa vai luonnonsuolaa

Keinotekoisesti jalostetulla suolalla ei ole mitään tekemistä luonnonsuolan kanssa. Luonnonsuola on peräisin joko kuivattuna merestä tai louhittuna muinaisista sisämaan merenpohjista, kuten Himalajan suola. Molemmissa tapauksissa suola on luonnollinen yhdistelmä natriumkloridia, arvokkaita mineraaleja kuten kalsium ja magnesium sekä elintärkeitä hivenaineita. Tässä muodossa elimistö on suunniteltu suolaa käyttämään: luonnonsuolaa imeytyy kehoon vai tarvittava määrä, kun taas teollista ruokasuolaa poistaakseen keho joutuu toisinaan käyttämään jopa tärkeää solunestettä.

Teollinen suola valmistetaan mekaanisesti vakuumimenetelmällä. Suolassa luonnostaan esiintyvät mineraalit haittaavat suolan mekaanista prosessointia joten ne poistetaan ja myydään lääketeollisuudelle ravintolisien raaka-aineiksi. Osa suolasta käytetään elintarvikkeiden säilytysaineena ja loppu ajautuu puhdistettuna natrium-kloridina keittiöihimme. Yleisesti tunnettu pöytä-eli ruokasuola on näin ollen teollisuuden sivutuote, 99,9 %:sta natriumkloridia, johon esteettisistä ja kaupallisista syistä lisätään nykyään muun muuassa paakkuuntumisenestoainetta ja muita kemikaaleja. Jalostusprosessin aikana suola kuumennetaan korkeassa lämpötilassa, jolloin myös suolan ainutlaatuinen, sähkönjohtokykyyn liittyvä molekyläärinen rakenne muuttuu.

Monet ihmiset käyttävät suolaa yli suositusten ilman minkäänlaisia oireita, mutta terveen ihmisen munuaiset pystyvätkin tehokkaasti suodattamaan ylimääräisen natriumin pois. Tulee kuitenkin muistaa kohtuus kaikessa: suola, kuten vesi tai happikin on keholle myrkkyä liian suurina annoksina. Kiinnitä ennenkaikkea huomiota suolan laatuun ja alkuperään. Luomu on terveellistä tässäkin asiassa. Ravitsemustieteilijät koettavat väittää ettei sillä ole merkitystä käyttääkö teollista pöytäsuolaa vai terveyssuolaksi nimitettyä kristalli, vuoristo tai ruususuolaa, mutta näinhän he väittävät aika monesta muustakin teollisesti tai kemiallisesti muokatusta aineesta.


4 kommenttia :

  1. Hyvin informatiivinen teksti, en ole ennen törmännyt, vaikka paljon luenkin. Just mietiinkin näitä kun se Ursula väitti että tuota jalostettua suolaa pitääs syödä kun siitä saa jodia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennenvanhaan valkoinen oli merkki puhtaasta ja sitä pidettiin arvokkaana. Nykyään valkoinen taroittaa yleensä puhdistettua, kemiallisesti käsiteltyä. Tästä suolan lisäksi esimerkkeinä sokerit ja jauhot. Ilmeisesti Ursula ei ole aiheeseen perehtynyt kun uskoo lisätyn jodin tekevän teollisesta pöytäsuolasta parempaa kuin luonnonsuolat joissa on jopa kymmeniä eri ainesosia jotka kaikki ovat ihmiselle käyttökelpoisia.

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus.

    Olen ns. vaihtoehtoihminen vähän kaiken suhteen, äänestän mm. jotain muuta kuin vallassa yleensä olevia puolueita, olen sellainen äijämiesten halveksima "punavihreä".
    En usko mihinkään mihinkään uskontoon vaikka olenkin kiinnostunut henkisestä kehityksestä (uskon siis ns. yliluonnollisiin asioihin), olen kiinnostunut tieteen viimeisimmistä saavutuksista siellä aallon harjalla sen sijaan että olisin jämähtänyt menneisiin käsityksiin, vaihtoehtolääketiede ja luontaistuotteet kiinnostavat ja olenkin lukenut niistä paljon jo vuosia.
    Kuuntelen musiikkia mitä harmaa massa ei nuoruudessani pitänyt edes musiikkina.

    Ja sitten on niitä lähes kuoliaaksi vaiettuja totuuksia joista koen lähes elämäntehtäväkseni jakaa tietoa, kuten kannabisöljyn syöpää parantavat vaikutukset jne.

    Eli kun olen pyörinyt foorumeilla lukemassa mielipiteitä (esim. tiede-lehden keskustelufoorumi) niin joka paikassa tuntuu aina tulevan vastaan sen 13 skeptikkoa tusinassa.
    Olen NIIN kyllästynyt umpimielisiin skeptikoihin ettei mitään rajaa!

    Tuntuu että joissain aiheissa he eivät edes jaksa tutustua aiheeseen, heittävät lähinnä argumentteja tyyliin että "kyllähän sen nyt sanoo terve järkikin ettei tuo voi olla totta" ja kun on joukon voima takana niin se riittää heille.
    Heillä on vankkumattomat mielipiteensä joita eivät kertakaikkiaan voi tai halua kyseenalaistaa. Rasittavinta se on jos puhutaan vaikkapa älyllisen elämän olemassaolosta ihmiskunnan ulkopuolella...

    Kun kärsii lisämunuaisten uupumuksesta niin ei välttämättä halua viettää hirveästi aikaa etsien informaatiota foorumeilta missä sinuun suhtaudutaan vihamielisesti tai vähintäänkin halveksuvasti ja about kaikki ovat eri mieltä etkä saa kunnollisia vastauksia juuri mihinkään tai edes älyllistä keskustelua aikaiseksi. Aina tulee jotain vähämielisten matalaotsaisia kommentteja yms.

    Siinä onkin sitten yksi stressin aihe lisää kun joutuu koko ajan menemään kaikessa vastatuuleen tai vastavirtaan. Eli oonkohan mä sitten se surullisen kuuluisa "vastarannan kiiski"?
    Koululääketiede ja skeptikot eivät usko koko lisämunuaisten uupumukseen:
    http://roskatiede.wordpress.com/2013/10/06/karsitko-lisamunuaisen-uupumuksesta-et-karsi/ )

    Eli tuon vuodatuksen pointtina oli alleviivata sitä että miten miellyttäväksi koin tämän artikkelin lukemisen, se oli suorastaan "voimauttavaa". :)

    Esim. tämä kohta osui ja upposi:
    "Organisaatiot tässä asiassa nojaavat lähinnä toistensa mielipiteisiin ja suosituksiin ja näin siitä on syntynyt noidankehä jossa jokainen katsoo etteivät nuo toiset voi olla väärässä joten lauletaan mekin samaa virttä."

    VastaaPoista
  3. SIellä tiede foorumilla joillain oli vaikeuksia hyväksyä erityisesti esim. tätä kohtaa
    "Jalostusprosessin aikana suola kuumennetaan korkeassa lämpötilassa, jolloin myös suolan ainutlaatuinen, sähkönjohtokykyyn liittyvä molekyläärinen rakenne muuttuu."
    Kaipasivat lisäselvityksiä, lähteitä tms.

    Mulle tuli siitä mieleen ihmistyyppi joka keskeyttää jokaiseen lauseen mitä niille yrittää sanoa, nasaalilla äänellä vaatien perustelua... "PERUSTELE, PERUSTELE! " Aarrgh. Niiden ihmisten kanssa ei pysty keskustelemaan mitään. Ainakaan mä en pysty. En ole koskaan harrastanutkaan mitään väittelyitä joissa menestyminen pohjautuisi toisten päälle puhumiseen, keskeyttelyyn ja tietoiseen pasmojen sekoittamiseen.

    No jaa... tiedä tuota. Ehkä se on vain mun kokemus. Mä oon tullut allergiseksi rasittaville ihmisille, tiedeuskovaisille, pyrkyrityyppisille menestyjätyypeille ja vaikka mille.

    Ehkä sekin korostuu lisämunuaisten uupumuksen myötä madaltuneessa stressin sietokyvyssäni.

    Aloitin juuri syömään enemmän suolaa (pinkkiä ja puhdistamatonta merisuolaa) ja olen ostanut mm. jodia sisältävää levää kuten rakkolevä ja kelp, vahvaa c-vitamiinia ja olen aikeissa vähentää sokerin ja valkoisen jauhon käyttöä.

    Eiköhän näillä eväillä ala jo jotain muutoksia tapahtumaan!

    Pitkä liuta superfoodeja ja luontaistuotteita on käytössä jo muutenkin (esim. omega-3, lakritsinjuuri, d-vitamiini, maca, ashwagandha, ruusujuuri, kurkuma, l-teaniini, spiruliina jne..), mutta nuo aiemmin mainitut oli siis tuotteita mitä en ole tähän mennessä käyttänyt ja kohdennettu nimenomaan lisämunuaisten uupumuksen omaehtoiseen hoitoon.
    Omega-3:a ja lakritsin juurta suositellaan siihen toki myöskin.

    Mulla ei ole paukkuja lähteä väittelemään TK vastaanotolle siitä että onko sellaista vaivaa olemassa, eikä yksityisiin lääkäripalveluihin ole varaa.

    Kiitos. Keep 'em coming!

    VastaaPoista