torstai 7. kesäkuuta 2012

Työ ja karppi

Aika yleinen vastaväite on kuulunut, ettei voi karpata koska tekee fyysistä tai raskasta työtä, eikä sitä jaksa karppaamalla.

Aikaisemmin en osannut tuohon sanoa oikein mitään mutta nyt osaan. Olen viikon ollut poikkeuksellisesti kattotöissä. 12 tuntisia päiviä, kiipeilyä ylös ja alas, tavaran kantamista ylös ja alas. Kuumat paikat, hiki virtaa ja pullukka kuivuu.

Karppaajakin jaksaa. Jos tällainen läski istumatyötä tekevä karppaaja pystyy siihen mihin pystyivät tuota samaa työtä vuosia tehneet, on ihan turha väittää ettei sitä karppaamalla jaksa. Koko työpäivän jaksoi, ilman hiilareita tai jatkuvia välipaloja. Eikä lapa tärissyt vielä päivän viimeisinäkään tunteina. Välillä oikein harmitti kun "kesken päivän" piti lähteä kun oli vielä valoisaa ja olisi kyllä jaksanut.

Ehkä asiaan vaikuttaa se että on jo pidempään karpannut. Sellaiselle joka samanlaista raskasta työtä tekee ja aikoo siinä samalla muuttaa ruokavalionsa, voi olla tilanne hieman haastavampi kun elimistö ei ole vielä tottunut siihen rasvanpolttoon. Uskon kyllä, että tällaisessa tilanteessa tulee herkästi mieleen ettei tätä vain pysty tekemään jos ei välillä syö jotakin.

Raskasta fyysistä työtä tekevän kannattaneekin ajoittaa aloittaminen sellaiseen ajankohtaan, ettei ole niin riippuvainen siitä säännöllisestä tankkaamisesta, kuten loma tai pidempi vapaa jakso. Kyllähän se varmasti olisi silloin helpompaa.

Eri asia on sitten raskasta työtä tekevän, jolla kulutus on ihan toista luokkaa kuin istumatyötä tekevillä, että onko karppaaminen edes tarpeen. Mutta moni haluaakin sitä ihan muista syistä kuin laihtuakseen joten niitäkin varmasti on, jotka kulutuksesta huolimatta haluaisivat vain voida paremmin.

Kuitenkin se myytti, ettei raskasta fyysistä työtä voi tehdä ilman välipaloja ja karppaamalla on silkkaa paskapuhetta ja lokeroituu sinne muiden tekosyiden joukkoon. Jos siihen pystyy tällainen laiska punkero, se ei voi olla mahdottoman vaikeaa.

12 kommenttia :

  1. Kyllä se vaan on niin että hiilaritankkauksien jälkeen se hemmetin väsymys alkaa samantien ja työtehokin laskee puoleen. Ei jaksais millään enää lounaan jälkeen. Vaan kunnon VHH atrian jälkeinen olotila suorastaan pakottaa paiskimaan kahta kauheemmin hommia.Ja ihan niinkuin kerroit, tuntuu että päivä loppuu kesken. Kannattais työnantajien soveltaa alaisiinsa niin saatais taas Suomi nousuun.

    VastaaPoista
  2. Lähipiiriin kuuluu eräs iäkäs mies, joka harrastaa kovaa fyysistä työntekoa pysyäkseen "kotikunnossa", ettei tarvitsisi joutua hoitolaitoksiin.
    Lääkäri oli suositellut noita virallisia eväitä, ja rasvan vähentämistä, kun oli sukurasituksena korkeat kolestrolit ja verenpaineet. Vanha mies kokeilikin muutaman päivän, mutta sanoi sitten palanneensa takaisin kunnon ruokiin (vanhan kansan oikeat ruuat kunnon rasvoineen). Ei ollut jaksanut töitä tehdä ilman välipaloja, kun oli ollut höttöruokaa.
    Muistelkaapa vaan vanhoja aikoja, kun miehet lähtivät päiväksi metsätöihin tai raskaisiin hommiin muualle. Eväänä oli useinkin maitopullo ja ruisleipää pari siivua voipaperiin käärittynä. Sillä jaksoivat päivän painaa, kun aamulla olivat syöneet kunnon aterian ja illalla kotona odotti ruoka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä minäkin olen monesti miettinyt, ei ne entisajan metsätyömiehet ollet tyhmiä kun sanoivat ettei höttöruuvilla jaksa rankaa katkoa pitkää päivää. Voita ja läskiä piti olla voiman lähteenä. Ja siihen aikaan miehet tappoivat itsensä työllä eikä syömällä kuten nykyään.

      Poista
  3. Aloitin aikoinaan karppaamisen kesken maanisimman hiihtokauden. Voitte uskoa, että ensimmäisellä lenkillä meinasi usko loppua. Lähes täydellinen sammahdus 2 km:n jälkeen. Itsepäisesti jatkoin ja väli 10-20 km. meni jo jotenkuten. Sama toistui pari kertaa, mutta sitten helpotti. Nyt ei mitään ongelmaa. Toinen seikka jonka olen huomannut liittyy toiseen maaniseen harrastukseeni, eli golfiin. Ennen sippasin jossain 3,5 tunnin, eli väylien 14-15 kieppeillä, vaikka olin terhakkasti tunkenut suuhun energiajuomaa ja hiilaripatukkaa. Nykytilanne on se, että en syö mitään, ja pari vesipulloa riittää. Jaksamista on kierroksen jälkeen sen verran jäljellä, että olen pari kertaa vetäissyt päälle vielä 9 reikää!! Veriarvoista vielä hieman, minun hemoglobiini on ollut aina suhteellisen hyvä, pyörinyt jossain 170 kieppeillä, mutta uuden ruokavalion myötä se on pompannut komeasti yli 180! Eilen 183!Syytä en osaa sanoa.

    Googlatkaapa muuten Ruottalainen ampumahiihtäjä Björn Ferry!!Todellinen kerettiläinen:)

    VastaaPoista
  4. Erästä viisasta miestä lainatakseni:

    "Rasvat hidastavat suolen toimintaa hyviin hiilareihin ja aineenvaihduntaa proteiineihin verrattuna. Hyviä rasvoja tarvitaan hormonitoimintaa varten. Niitä ovat:

    1. kala (paras, tärkeimmät Omega 3:t ja niiden lipidit EPA ja DPA; mm. aivotoiminta ja sen seurannaiset)
    2. Oliivi, rypsi ja muut juoksevat rasvat (pellavasiemen paras muiltakin suhteiltaan)

    Kovat rasvat ovat pannassa, tulee välttää kolesteroli jms. pahimpia ovat kovetetut kasvisrasvat (kasvisrasvajäätelö jne.) ravintoloiden paistorasvat, minkä takia ranskalaiset perunat ovat pannassa...kuitenkin proteiinin lähteinä myös muutkin kuin kalaeläimet ovat hyviä; tulee valita vähärasvaisia max 3 %:ia kalkkunoita, sisäfileitä jne.

    Proteiinin (valkuaisen) lähteitä ovat munien valkuainen (imeytyvin), liha, maito (hiilaria enemmän), pähkinät (paljon, mutta hyvää rasvaa), hyvät kokoviljat, jne. Proteiini on välttämätön lihasten kasvulle ja aineenvaihdunnalle; laihduttajan ja urheilijan kannattaa panostaa proteiiniin; siis joka aterialla ja välipalalla ainakin vähän.

    Hiilarit pitävät yllä suolen toimintaa ja antavat tärkeimmät suojaravinteet sekä aivojen ja lihasten toiminnan kannalta välttämättömät sokerit (glukoosi). Eri sokereilla on eripituiset molekyyliketjut, mikä vaikuttaa niiden imeytymiseen. Pääsääntö on, että kannattaa suosia pitkäketjuisia, jotka imeytyvät hitaammin ja kestävät myös ylhäällä, sopivalla tasolla pitempään, jolloin ei tule insuliinin nopeita heittoja ja nälän tunnetta arvojen pudotessa. Niillä on metabolisen oireyhtymän (MBO) kannalta suojaava vaikutus (esim. diabetes, lihominen, aivosairaudet, verenpaine...). Makeutusaineena sokereista on paras hedelmäsokeri (paras glykemiaindeksi), huonoin valkoinen ruokosokeri (siis tavallinen). Muut hyvät hiilarit ovat pellavasiemen, eri kokojyväviljat (ruis paras), omenat (punaisella paras GI), vihannekset, juurekset (suojaravinteita, antioksidantteja; estävät solujen hapettumista l. vanhenemista liikaa). Huonoja hiilareita ovat kaikki mikä sisältää tav. sokeria, vehnäjauhoja (niitä normaaleita joista on tehty pastat, vehnäpullat ja leivät), peruna ja riisi. Ylivoimaisesti haitallisin on etanoli (alkoholi) se on lyhytketjuisin ja sotkee koko rasva-aineenvaihdunnan, eli estää rasvojen palamisen ja estää palautumisen.

    Yleensä tyrkytellään 1/3, 1/3, 1/3 kaikkia. Kuitenkin sekä rasvojen että hiilareitten laatu on tärkein, myös protskuilla on vähän väliä. Itse yritän pitää huolta että aina saan protskuja!
    hiilareista: (tekstissä on huolimaton huomautus leivän korkeasta GI:stä, sehän riippuu onko kyse kiillotetun vehnän ranskanleivästä, vai kokojyvä ruisleivästä!) http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00060
    lisää triglyserideistä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00820
    täältä löytyy kaikista elintarvikkeista pitoisuudet: http://www.fineli.fi/"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eräällä vieraalla miehellä ei olleet ilmeisesti kaikki nallekarkit ojennuksessa. Koko termi "Kovat" rasvat on niin tuulesta temmattu kuin vain voi olla.

      Terveellisiä rasvoja ovat muunmuassa VOI ja lihassa esiintyvä eläinperäinen rasva. Niitä ei tee epäterveelliseksi se seikka että näin on vänkäämällä väitetty vuosikymmeniä rasvaa syystä tai toisesta inhoavien kuten erään viisaan miehen toimesta joka toimii THL:n isolla jakkaralla.

      Kyllähän siitä voi mielipiteitä esittää vaikka miten loputtomasti mutta kumma vain että vertailu ja testi toisensa jälkeen osoittaa että niin painon pudotus, verensokerit kuin muutkin veriarvot kolesteroli mukaanluettuna ovat parhaimmillaan LCHF metodeja noudattavilla... eli juuri niillä maito- ja eläinrasvoja käyttäneillä ja hiilihydraatteja vähentäneillä.

      Myöskin tuo vänkääminen hyvistä ja huonoista hiilihydraateista on turhanpäiväistä ainakin niille jotka kärsivät kakkostyypin diabeteksestä. Niin hyvät kuin huonot hiilihydraatit kun nostavat sitä verensokeria ihan samalla tavalla. Ja sitä tarpeetonta verensokerin nousua kun pitää D2:sen välttää ettei sitten tarvitse itseään insuliinilla lihottaa.

      Mutta meillähän on uskomisen vapaus. Jokainen saa toki uskoa erästä viisasta miestä jos katsoo niin haluavansa.

      Minä en usko kun olen ihan muuta omakohtaisesti kokenut.

      Poista
    2. Poistelin tuosta parit anonyymit kommentit jotka olivat selkeästi rasvakammoista propagandaa. Ei mitään uutta mitä ei jokainen olisi jo kuullut sen sata kertaa. Kuten olen aiemminkin sanonut, jokaisella on oikeus uskoa mitä haluaa - vaikka maan litteyteen siinä missä "kovien" rasvojen vaarallisuuteen tai kolesterolia nostavaan vaikutukseen siitäkin huolimatta että Tutkimukset linkin takaa löytyy enemmän tutkittua tietoa tuota väittämää vastaan kuin sitä puoltavia on olemassakaan. En vaan jaksa näitä vänkääjiä jotka THL on saanut aivopestyä. Näitä väittämiä on joka käänteessä kommentoitu sen verran tiuhaan etten tähän väittelyyn blogissani enää ryhdy.

      Poista
  5. Just. Syökää terveellisesti tai käy niinkuin 14000:lle Suomalaiselle ja yhdelle 'muka VHH':ta syöneelle Ruotsalaiselle, eli saat aivoverenkiertohäiriön!

    VastaaPoista
  6. Noilta Finellin sivuilta voi verrata näitä super-ruis vs. valkoinen vehnäjauho ravintoarvoja. Sanokaa nyt joku viisas mikä siinä rukiissa on niin paljon terveellisempää että se tekee siitä erilaisen, ns. paremman hiilihydraatin?? Kuitu? Voi prkl lisää niihin vehnäjauhoihin vaikka puolet psylliumjauhetta niin johan on kuitua siinäkin ja taas uusi superhiilari on nähnyt päivänvalon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös ne rukiin terveysväittämät menneet nurin euroopanelintarviketurvallisuusviraston tutkimuksissa,eli uskomus pohjalla mennään niinkuin tähän asti ollaan menty.Mutta herraa pelkäävä kansa polvistuu puskan edessä ja odottaa pelastusta.

      Poista
    2. Uskomuksia vastaan taistelu on rankkaa...

      Poista
  7. Olen ihmetelly tuota rukiin ylistystä jo jonkin aikaa, korjatkaa jos olen väärässä. Käsittääkseni muualla maailmassa ei paljon moisesta mitään tiedetä, eikä käytetä,millä ne on voinu selvitä hengissä kun eivät syö ruista. Ruis kuiduton ihminenhän ei elä kauaa, mikäli uskoo näitä kolmea "viisasta" miestä.

    VastaaPoista