Lupasin testata miten stevia vaikuttaa. Kyseessähän ei mikään tieteellinen testi ole mutta koetin kuitenkin parhaani mukaan poistaa haittavaikuttajia, että tulos olisi mahdollisimman steriili. Testasin siis vaikutusta kahtena eri päivänä, samaan aikaan ja samalla tavalla. Molempien aamujen ja sitä edeltävien 12 tunnin ateriointi oli sama, samoin ajankohdat. Mittausta aloittaessa lähtöarvokin oli sama.
Testauksessa käytin 2,5dl maitorahkaa (10%), 100g vadelmia ja makeutusainetta/steviaa. Eli tuo annos oli identtinen ainoana poikkeuksena käytetty makeutusaine. Annoksen ravintoarvot:
Hiilihydraattia 13,6g Proteiinia 23,5g ja Rasvaa 25,8g.
Kokemukseni mukaan tuo hiilihydraatti määrä nostaa minun verensokeria noin 2,5 yksikköä syöntiä seuraavan tunnin aikana ja kääntyy sitten laskuun. Vastaavia mittauksia samoilla hiilihydraattimäärillä olen tehnyt useita joten sitä taustaa silmällä pitäen odotin tietyn suuruisia tuloksia. Tiedossa oli etukäteen myös se, että stevia lisää insuliinin eritystä, mutta mitään aikaisempaa kokemusta siitä, miten se vaikuttaa verensokeriin, ei ollut.
Makeutusainetta käyttäen tulokset olivat hyvin tarkkaan odotetun kaltaiset. Stevialla makeutetun annoksen jälkeen mittaustulokset pistivät vähintäänkin miettimään. Taulukon arvot ovat siis muutos lähtöhetkestä.
Toisin kuin odotin tuon 14g hiilihydraattia vaikuttavan kokemusteni perusteella, stevia-annoksessa tulokset olivat merkittävästi poikkeavat. Mitä ilmeisimmin stevia siis todellakin lisää insuliinin tuotantoa ja tästä syystä nuo hiilihydraatit eivät juurikaan ehdi verenkierrossa seisoskelemaan. Insuliini pistää pikapikaa hiilihydraatit talteen - ja rasvasoluihinhan se päätyy odottelemaan käyttöä. Verensokeri laskikin jopa enemmän kuin mitä syödyistä hiilihydraateista aiheutuu nousua. Matalasta veresokerista kärsivä saa siis olla tosiaan varovainen steviaa käyttäessään.
Lukijoiden tulee myös huomioida että minulla ON diagnosoitu kakkostyypin diabetes ja insuliini tehoaa minulla erittäin heikosti vaikkakin karppaamalla pystyn elämään ihan täysin ilman lääkkeitä tai insuliinipistoksia. Joten näitä tuloksia ei kenenkään pidä kuvitella voitavan suoraan soveltaa omalle henkilökohtaiselle kohdalle. Ne ovat vain yksi esimerkki miten makeutusaineen ja stevian käyttö vaikuttaa eri tavalla yhden yksilön kohdalla, näin ei välttämättä tapahdu kaikille.
En odottanut ihan tällaisia tuloksia, enkä ole ollenkaan tyytyväinen siihen miten stevia vaikuttaa verensokeriin. Tietenkään kohtuuton nousu ei ole hyväksi, mutten tykkää yhtään tuosta stevian vakutuksesta insuliiniin. Toivon todella, että joku oikeasti varteenotettava taho tutkisi tätä asiaa oikein kunnolla.
Tässä vielä sama tulos pylväinä toteutettuna:
Jatko aiheesta Stevia
Asioita karppaamisesta, syömisestä, terveydestä ja monesta muustakin ajankohtaisesta aiheesta.
Tämä on tosi harmillinen uutinen :( Sama ihmiskoe toistettuna kokonaan ilman makeutusta tietysti antaisi vähän vielä parempaa pohjaa mutta kyllä toi muutos on niin selvä että huh. Mitenhän karppisokeri?
VastaaPoistaJa mistä halvatusta tuo stevian insuliinivaikutus mahtaa johtua :(
Käyttämäni stevia määrä oli noin kahden tulitikun pään verran. Eli määrään nähden tuo vaikutus on minusta turhankin suuri. Kokonaan ilman makeutusta ajattelin tuon vielä kokeilla hyvin pian lähitulevaisuudessa. Nähdään sitten miten se tulos tuohon kuvioon asettuu.
PoistaJa kun stevian annostelussa pitää olla niin tarkkana. Yhteen rahka-annokseen ei voi paljoa laittaa.
VastaaPoistaEntä sitten jos käyttää steviaa yhdessä normaalin sokerin kanssa, kumoutuvatko vaikutukset? Vai käykö vielä hurjemmin, verensokeri menee ensin hurjan ylös ja tulee parin tunnin päästä hurjasti alas?
Olisi tieteelle töitä...
Tiedettä tosiaan kaivattaisiin. Epäilen suuresti, että sokerin lisääminen yhtälöön tietysti osaltaan nostaisi verensokeria mutta insuliinin vuoksi se kumminkin päätyisi lähinnä rasvasoluun... Eli tuskin auttaisi itse ongelmaan vaikkakin estäisi verensokerin laskemista liian alas.
Poistahmm. voisiko olla sittenkin niinpäin että se stevia estää sen verensokerin nousua jotenkin blokkaamalla sen sokerin suoraan veks? eikä ehkä niin että nostaa insuliinin määrää?
VastaaPoistaTuosta jo aikaisemmin kuulin muulta taholta että se toimii valitettavasti juurikin niin että stevia kohottaa insuliinin eritystä.
PoistaJOS!! tulokset ovat laajemmassa mittakaavassa läheskään tämän kaltaiset, on esimerkiksi hartwallin stevialla makeutetut virvoitusjuomat todellisia lihotuspommeja niissä käytetyn sokerin vuoksi. Stevian tuollaisella vaikutuksella nuo sokerit päätyvät auttamatta rasvaksi nahan alle. Mielestäni tuo Stevia+sokeri yhdistelmällä makeuttaminen pitäisi välittömästi kieltää, sehän olisi pelkkää sokeriakin huonompi vaihtoehto.
VastaaPoistaYlipäänsä kaikkien makeutusaineiden kanssa saa varoa, oli kyseessä luonnolliset tai luonnottomat... En uskonut ennenkään stevian oletettuun vaarattomuuteen, kyseessähän on suuren luokan bisnes. Kohtuullinen annos hunajaa on parempi kuin jokin 'vaaraton'yrttijauhe.
VastaaPoistaIherb lähetti joskus näytepussin kyseistä ainetta. Imelää oli .. ei te mieli hankkia. Makeanhimo on mielestäni vain oire siitä, että ihminen ei vielä ole päässyt eroon sokerista. (paraskin puhuja, jääkaapissani komeilee juuri sokeroitua jogurttia.. se on poikkeus säännöstä)
Millaista steviaa käytit? Sitä käsiteltyä valkoista, jota meikäläiselläkin on kaapissa, vai vihreää?
VastaaPoistaValkoista. Sitä jota tosiaan annostellaan tulitikulla ettei tule liian magiaa.
PoistaOnko se valkoista jauhoa vai valkoista kidettä/hilettä?
PoistaelinaR
Entäs jos jättää nuo hiilarit kokonaan pois tuosta annoksesta. Kehonrakennus 'ammattilaisethan' käyttää insuliinia suonen sisäisesti ettei tarvitse syödä hiilareita ja saavat insuliinin toimimaan proden varastointiin. Eli jos ei ole hiilareita mitä insuliini varastoi niin stevialla saisi sallittua dopingia helposti... No en oikeesti tiedä mut kaikkee tulee mieleen:)
VastaaPoistaMulla on tuo normaali verensokeri siellä viiden tienoilla ja ilman hiilareita taitaa stevialla mennä verensokeri vähän liiankin matalaksi. Toisaalta pelkän rahkan syönti ei oikein innosta joten siksi oli nuo vadelmat mukana. Tuloksetkin on sitä myöten sitten todellisen tilanteen mukaiset eikä testiä varten tarkoitushakuisesti etsityt.
PoistaMoi Koltta. Miten tuossa kakkostyypin diabeteksessä toimii noi verensokeria nostavat hormonit (esim. glukagoni)? Jos siis näiden hormonien toiminta on kunnossa niin verensokerithan ei pitäisi päästä liian alhaisiin lukemiin. Tätä ei vaan missään ole tullut vastaan kun aina vaan puhutaan insuliinista.
VastaaPoistaItse olen kyllä kokenut hyvin voimakkaasti liian alhaisen verensokerin juuri karppaamisen alkuvaiheessa kun en tajunnut radikaalisti vähentää pistettävää insuliinia. Glukagoniin en uskalla ottaa kantaa ennenkuin olen tarkemmin tutkinut ja tutustunut asiaan.
PoistaTähän kokeeseen voisivat osallistua muutkin verensokerimittarin omistavat, ja perheen "terveet" myös. Olisi tosi mielenkiintoista kuulla kokemuksia.
VastaaPoistaOnko kieli-ihmisiä? Kai tätä jossain muualla maailmassa on joku kokeillut, tietenkin voi olla myös "rotukohtaisia" eroja jne., mutta kuitenkin...
Hei. Tämä on todella mielenkiintoista. Aika outoa tuo verensokerin lasku. Ite karppaajana en käytä mitään makeutuksia rahkan tai turkkilaisen kanssa, vain marjoja tms.
VastaaPoistaJos olis mulla verensokerimittari, niin tekisin kokeen ihan pelkän veden kanssa nuo makeutukset sun muut.
Kiitokset Koltalle hyvistä jutuista ja "ihmiskokeista". :)
t: Emilie
Kiitos Koltta stevia-testeistä. :)
VastaaPoistaMinä kysyin tuota valkoinen/vihreä stevia -asiaa tuolla aikaisemmin. Olen ihmetellyt viime aikoina uudelleen ilmennyttä väsymystä pari tuntia aterian jälkeen. Ihmetyttää, koska olen syönyt täysin karpisti jo vuoden, ja karppaamalla pääsin heti alussa aterian jälkeisestä koomasta eroon.
Tämä pani ajattelemaan mitä muuttujia saattaisi olla, ja yksi löytyi: olen viime aikoina käyttänyt aika paljon steviaa partiksen makeuttajana. Makuaisti on vissiin tottunut steviaan, joten sitä on tullut lisättyä enemmän kuin karppauksen alkuvaiheessa. Jos ymmärsin tekstisi oikein, niin minullakin olisi saattanut erittyä stevian takia insuliinia tavallista enemmän, mikä sitten aiheuttaisi verensokerin laskun ja sitä kautta väsymyksen. Minulla ei ole todettu diabetesta virallisesti, mutta ennen karppausta sokerit oli kyllä jonkun verran koholla.
Monethan sanovat, että partis jumittaa. Ehkä sen jumin aiheuttaakin stevia siinä jugurtissa eikä jugurtti itse. Mieluummin luopuisin steviasta kuin jugurtista. :) Nyt aion testata muutaman viikon niin, että syön partikset pelkillä marjoilla, ilman steviaa. Katsotaan, auttaako aterian jälkeiseen koomaan.
Tuohon viimeisimpään kommenttiin liittyen.. ite oon viime aikoina vähä lukenu erilaisia juttuja maitotuotteista ja alkanu miettiin ett onko ne välttämättä hyväksi kaikille. Kuulemma sisältävät kasvuhormoneja, jotka saattavat nostaa verensokeria, eli ongelmat ei johdu pelkästään maitosokerista. Ja siis näitä hormoneja olis maidossa koska se on tarkotettu vasikalle jotta se kasvais paljo ja nopeesti. Tässä muutama linkki mistä oon asiaan yrittäny tutustua http://soundcloud.com/helsinki-paleo/helsinki-paleo-podcast-episode4 ja http://ninatt.vuodatus.net/blog/1900001
VastaaPoistaJokainen arvioikoon itse lähteiden luotetavuuden. Tää nyt meni vähä otsikon vierestä, mutt heräs vaan tällänen ajatus tuosta kommentista. :)
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKysyisin nyt sitten miten Sukrin vaikuttaisi, koska siinä ei ole kaloreita, eikä hiilareita, ainakaan mainoksen mukaan ja pitäisi olla täysin luonnollista tavaraa?
VastaaPoistatämä on varmaan tyhmä kysymys mutta mistä tietää että onko itsellä kakkostyypin diabetes? Ylipainoa on ainakin 10 kg mutta mitä muita oireita siihen kuuluu?
VastaaPoista