Jo on aikoihin eletty. Oikein professoritason mies väitti hesarissa, että lisäaineilla höstetty teollinen mössö on parempaa ja terveellisempää kuin kotona itse tehty ruoka. Mielestäni en itse karttele lisäaineita pelkän karttelemisen vuoksi, vaikka pyrin usein katsomaan ettei se tuote sentään pelkästään niitä E-koodeja sisällä ja että tuotteessa olisi sitä itseäänkin edes hieman enemmän kuin niitä lisäaine prosentteja. Mielestäni osalle lisäaineiden käytöstä on ihan hyvät perusteet, mutta tuo professorin vertailu itse tehtyyn ruokaan on aika hervoton vedätys.
Monessa suhteessa tosin on vähän epäselvää sekin, mikä on lisäainetta. Ei minun mielestäni jokin aines, jota lisätään tuotteeseen jossa sitä on ennestään tai luonnostaan, muuta sitä lisäaineeksi. Tämä on tietysti kovin pitkälle makuasia. Yhtä mielt'ä lienemme kuitenkin siitä että tuotteeseen lisätty aines, jota tuotteessa ei muutoin olisi ollenkaa, voidaan luokitella lisäaineeksi. Kuitenkin parhaita esimerkkejä lisäaineista on mm. kouluruokaan lisättävä säilöntäaine, että ruoka pysyy hyvänä keittiöstä koululaisen lautaselle. Joko se matka on todella pitkä tai tehty ruoka on pikapilaantuvaa, kun sen säilyvyyttä tarvitsee kattilan ja lautasen välillä vielä vähän parantaa. Moisista balsamointiaineista olisi päästävä eroon.
Ihan ensimmäiseksi tuli kyllä tuosta lausunnosta mieleen RUSKEA KIELI. THL:n ja Itäsuomen yliopisto ovat saaneet jatkoa teollisuutta ja varsinkin sen rahoja kieli pitkällä nuoleskelevalle toiminnalleen. Eiköhän noilla kommenteilla joltakin einestalolta etelänmatka tai kylpyläloma napsahda. Voin toki olla väärässäkin, onhan aina mahdollista että professori itse tosiaan uskoo väittämäänsä. Kyllähän minäkin vielä vuosi sitten pidin suomen yliopistoja lahjomattomina totuuden torvina ja uskoin professorien tietotaitoon. Kovan on ollut ropina näiden luulojen varistessa maahan kuin syksyn lehdet.
Osalle lisäaineiden käytöstä on varmasti järkevätkin perusteet, määrät joita käytetään, ovat sitten ihan toinen asia. En ole tutkinut asiaa enkä etsinyt tutkittua tietoa mutta vankka mielipiteeni on, että kotona itse valmistamani ruoka, jonka sisällön tiedän, on terveellisempää kuin valmispöperö jossa on mitä merkillisempiä E-koodeja joista osa on täyttä hepreaa ja loput tuiki tuntemattomia termejä. Kurkun, porkkanan ja mustikankin tunnen, mutta en edes tiedä missä kemian laitoksessa näitä E-koodeja kasvatetaan tai minkä näköisiä ne ovat ;)
Asioita karppaamisesta, syömisestä, terveydestä ja monesta muustakin ajankohtaisesta aiheesta.
Lisäksi on huomasttava, että lisäaineista ei kerrota koskaan määriä. Eihän muutenkaan reseptejä kerrota tuoteselosteessa...vain perusravinteiden jakautuma.
VastaaPoistaJos luonnon aineista löytyy pieniä määriä lisäaineiksi luokiteltavia ei se tee vaarattomaksi niiden eivän eriluokan pitoisuuksia lisäaineena.
lisäaineita lisätään niin paljon kuin "varmasti riittää".
Lue myös 14/2 Hesarista Silferbergin näkökulma sivulta A5
Karppi-ukko
Olen lähes täysin samaa mieltä kirjoituksesi kanssa, myös Karppi-ukon kanssa.
VastaaPoistaE-koodeista tekee pelottavan juurikin sen ymmärtämättömyys, mutta E-koodin välttely vain E:n vuoksi ei aina ole perusteltua. E300 on C-vitamiini, E306 E-vitamiini jne. synteettisiä toki. (E300-sarja kuuluu hapettumisenesto- ja happamuudensäätöaineisiin)
En tiedä olisiko informatiivisempaa ilmoittaa E300 sijaan "askorbiinihappo", vai kuitenkin kansankielisemmin C-vitamiini.
-Suppa
Kuinka kauan näitä lisäaineita on sitten jo syötetty ihmisille? On päivänselvää että tarpeeksi kauan kun myrkkyjä syö ne alkavat tehdä tuhojaan ihmisille. Sitten virallinen 'totuus' sanoo ettei muka tiedetä mistä johtuu syöpäsairaudet. Tupakka tappaa, kerrotaan röökiaskissa, miksei sitten kerrota lisäaineiden tekevän samoin kunhan tarpeeksi kauan niitä on naamaansa vetänyt. Hyvä,Paha lisäaine kirja on erinomainen teos jos on kiinnostunut siitä mitä nämä niin tärkeät lisäaineet aiheuttavat, ja sen luettua jättää kyllä ostoskärryssä tilaa puhtaalle ravinnolle.
VastaaPoistaLisäaineiden saannin rajat on kyllä melko lailla hatusta tempaistuja, sovitaan-vaikka-ehkä-noin-arvoja. Periaatteella, että tiedetään ettei ne heti tapa eikä sairastuta pienillä annoksilla suurinta osaa ihmisistä.
VastaaPoistaMitään kattavia ihmiskokeitahan lisäaineilla ei voi tehdä. Tulokset nähdään vasta vuosien ja vuosikymmenten päästä.
Ja näiden aineiden yhteisvaikutuksista ei tiedetä sitten sitäkään vähää.
Eikä niitä kaikkia aineita tarvitse enää edes purkista ostaa, riittää kun menet ahvenia onkimaan ja syömään, siinä saa samassa paketissa ibuprofeiinit, arpartaamit ja omega-kolmoset. Pysyy pääkipu poissa ja verisuonet kunnossa =)