lauantai 17. syyskuuta 2011

Ei tutkittua tietoa ?

Niinhän se hiilaripekka väittää ettei sitä ole tarpeeksi tutkittu. Eikä vahingossakaan oman laitoksensa määrärahoja laita tutkimuksiin jotka osoittaisivat hänen olevan totaalisen väärässä. Kovin on herran tutkimusten seuraaminen tarkoitushakuista ja vääristynyttä.

No ensi kerralla kun julkisuudessa taas väität ettei asiasta ole tutkittua tietoa, minä tulen julkisesti väittämään että olet vain valehteleva paskanpuhuja jonka tärkein tavoite on vältellä eläkkeelle joutumista ja nauttia suurta palkkaa hoitamatta tehtäviään asian mukaisella ammattitaidolla ja itse kritiikillä.

Mutta sinä siellä joka havittelet Pekan paikkaa hänen jäädessään eläkkeelle, kannattaa ainakin vilkaistu tässä olevaa listaa ennenkuin hyppää niihin saappaisiin jotka pitäisi naulata lattiaan ja korvata nykyaikaisemmilla.

Koehenkilöillä oli HbA1c yli 9.0% ja keskimäärin 59kk diabetesta takana (Table 2). Heidät asetettiin hyväkarppiruokavaliolle puoleksi vuodeksi. Pari koehenkilöä tippui, mutta muilla hyväkarppaus sujui melko hyvin (ks. pdf:ssä käyrät) eli ainakin HbA1c tippui muutaman pykälän. Samoin kolesteroliarvot menivät hieman "parempaan". Lääkitykset muuttuivat mutta lääkkeitä kulutettiin tuon tutkimuksen jälkeen vähän enemmän yhteensä (Table 4). Paperin lopussa tutkijat toteavat: "The effectiveness of the diet may be comparable to that of insulin therapy. CRD could be implemented with good compliance among outpatients; therefore, it can be an alternative to HCDs in the dietary management of T2DM."
2009 Linkki
Meta-analyysi tyydyttyneiden rasvojen vaikutuksesta sydän- ja verisuonisairauksiin. Meta-analyysi punaisen ja prosessoidun lihan vaikutuksista sydäntauteihin ja diabetekseen.
2009 Linkki Linkki 2
Meta-analyysi punaisen lihan ja eläinrasvan vaikutuksista paksusuolen syöpään.
2004 Linkki
Meta-analyysi nautitun rasvan ja hiilihydraattien vaikutuksista kolesteroliarvoihin. VHH ruokavaliota ajatellen, on tulkintakysymys, puoltaako vai tyrmääkö se sen.
1992 Linkki
Vähärasvaista ja vähähiilihydraattista laihdutuksen keinoina 2 vuoden ajan. Painonpudotus oli sama molemmissa, VHH parempi veriarvoissa.
2010 Linkki
Nautitun kolesterolin ja tyydyttyneen rasvan vaikutuksesta LDL ja HDL kolesteroliarvoihin. Ei vaikutusta LDL kolesteroliin, HDL nousi kun kumpaakin nautittiin normaalia enemmän.
2009 Linkki
GI dieettiä ja VHH:ta tutkittiin tyypin 2 diabeteksen hoidossa. VHH:lla positiiviset vaikutuksen olivat parempia.
2008 Linkki
Vähärasvainen vastaan VHH metabolisen oireyhtymän hoidossa. Kalorit rajoitettu 1500. VHH > low-fat.
2009 Linkki
VHH, Zone, LEARN ja Ornish painonpudotuksessa. VHH:lla saavutettiin suurin painonpudotus ja parhaimmat veriarvot.
2007 Linkki
Low-fat, välimeren ruokavalio ja VHH painonpudotuksessa. VHH:lla paino putosi eniten ja kok. kol./HDL suhde paras. Välimeren dieetti oli paras glykeemisessä kontrollissa.
2008 Linkki
Punaisen lihan, kananlihan ja kalan korrelaatio suolistosyöpien kanssa. "shows little evidence of association between consumption of red and processed meat and colorectal cancer risk"
2010 Linkki
Liha- ja maitotuotteiden vaikutus lymfoomariskiin. "In conclusion, no consistent associations between red and processed meat consumption and lymphoma risk were observed"
2010 Linkki
Tyydyttyneen rasvan määrää laskettiin kahdella ryhmällä. Samalla monityydyttyneen määrää lisättiin. Toinen ryhmistä nautti enemmän vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. OxLDL nousi molemmissa ryhmissä, 27% vähävihannesryhmällä ja 19% enemmän nauttineilla. Lp(a) nousi myös molemmilla ryhmillä.
2004 Linkki
Runsaan proteiinin vaikutuksia munuaistoimintoihin. Mitään merkittäviä haittavaikuksia ei ilmennyt, mutta tähdennettiin että pitkäaikaistutkimuksia pitäisi tehdä.
2005 Linkki
VHH:n vaikutuksia luuntiheyteen. Vaikka pudotettu paino oli paljon suurempi kontrolleihin verrattuna, luutiheyden heikentymisestä ei löydetty mitään merkkejä.
2006 Linkki
VHH:n vaikutuksia lihasmassan säilyvyyteen. Tulos: VHH enemmänkin estää lihasten kutistumista kuin aiheuttaa sitä.
2006 Linkki
VHH:n vaikutus fyysiseen suorituskykyyn. Kun annettiin tarpeeksi aikaa ketoadaptaatioon, suorituskyvyn laskua ei tapahtunut.
2004 Linkki
Maitorasvan korrelaatio sydäninfarktiin. Sekä miehillä että etenkin naisilla, maitorasvaa alentaa riskiä saada sydäninfarkti.
2010 Linkki
Eri ruokaryhmien vaikuksia sydäntauteihin. Niin runsaasti vihanneksia ja hedelmiä kuin maitorasvaa nauttineilla ihmisillä, riski pieneni.
2009 Linkki
Tyydyttyneen rasvan vaikutus sydäntautukuolleisuuteen Japanissa. Ei positiivista linkkiä mihinkään sydäntautiin, negatiivinen yhteys halvauksiin.
2010 Linkki
Paleo ruokavaliota tavalliseen ruokavalioon. Paleolla verenpaine, kolesteroli ja insuliiniherkkyys paranivat.
2009 Linkki
Paleoruokavaliota tyypin 2 diabeteksen ja sydäntautien riskitekijöiden hoidossa verrattuna virallisterveelliseen diabeteksen hoitoon. Paleo paransi glykeemistä kontrollia ja useita riskitekijöitä
2009 Linkki
Low-fat vs VHH. VHH voitti kaikissa osa-alueissa, mutta jos haluat hyvät naurut, lue conclusion, sitten sponsorit. :)
2007 Linkki
Minnesotassa tutkittiin mielisairaalapotilaita. Heidät jaettiin kahteen ryhmään joiden ruokavalioiden rasvaprofiili oli hyvin erilainen, kokonaismäärän pysyessä samana. Vaikka kokonaiskoleteroli laski ns. vt rasvoja nauttineiden ryhmässä, mitään eroja missään kuolleisuudessa ei ryhmien kesken havaittu.
1989 Linkki
VHH:n vaikutuksia kolesteroliproteiineihin.
2005 Linkki
Rasvan ja hiilihydraatin vaikutus LDL ja HDL proteiineihin.
2005 Linkki
Matala GL vs vähärasvainen raskauksissa. Matalalla GL:llä odotusaika oli pitempi, veriarvot paremmat, ennenaikaisen synnytyksen riski pienempi, vauvojen päiden ympärysmitta oli suurempi.
2010 Linkki
Rosuvastatiinin vaikutusta insuliiniresistenssiin. Statiinilääkityksen vuoksi pistettävän insuliinin määrää jouduttiin lisäämään enimmillään 46%!
2009 Linkki
Issues and Misconceptions About Obesity J.P. Flatt* Enpä ole lukenut itse vielä, mutta muualla kehuttiin hyväksi jutuksi.
2011 Linkki
VHH tyypin 2 diabeteksen hoidossa. VHH:lla aloittaneet ja sille vaihtaneet kontrolliryhmäläiset kokivat merkittäviä painonpudotuksia ja HbA1c arvojen paranemisia. VHH ryhmässä, jossa 23 potilasta, kahdella todettiin sydäntauti. Neljällä viidestä jäljelle jäänestä kontrolliryhmäläisestä todettiin useita sydäntauteja, kaksi kuoli.
2008 Linkki
Hyväkarppaus dieetti kakkostyypin diabeteksen hoidossa(30% HH, 44% R, 20% P). Ei merkittävää painonpudotusta, mutta HbA1c arvot paranivat merkittävästi. Ainoa havaittu haitta oli lievä ummetus. Yksikään ryhmäläisistä ei tarvinnut insuliinia.
2009 Linkki
Ketogeenisen dieetin vaikutus pitkälle edenneen syövän potilaiden elämänlaadussa. 16 potilaasta tippui eri syistä 11 henkilöä testin aikana. Ne viisi jotka jatkoivat loppuun ja yksi jonka piti jatkaa kemoterapiaa 6 viikon jälkeen, havaitsivat parannuksia tunnetiloissaan ja unettomuudessa.
2011 Linkki
Vähärasvainen vs vähähiilarinen sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden parantamisessa. VHH löi luut kurkkuun kaikilla osa-alueilla.
2009 Linkki
Korkean glykeemisen kuorman vaikutus sydäntautiriskeihin. "These epidemiologic data suggest that a high dietary glycemic load from refined carbohydrates increases the risk of CHD, independent of known coronary disease risk factors"
2000 Linkki
Nautitun kolesterolin vaikutus LDL-kolesteroliin. Mitä enemmän syö kolesterolia, sitä paremmaksi LDL kolesteroli muuttuu.
2004 Linkki
Tutkittiin, tulisiko VHH-dieetillä rajoittaa tyydyttyneen rasvan määrää. "For these reasons, we believe that the recommendation to restrict saturated fat in favor of unsaturated fat on a low-carbohydrate diet is unnecessary and may even diminish some of the beneficial physiological effects associated with carbohydrate restriction."
2005 Linkki

Kiitokset kaikille linkin lähettäineille. Yksin tämän keräämiseen olisi mennyt tuhottoman paljon aikaa. Mutta tässä näitä nyt sitten on ihan jokaisen itsensä tutkailtavaksi ja niistä voi sitten vetää omat johtopäätöksensä. Virallinen linja on se ettei tutkittua tietoa ole. No virallinen linja nyt tuntuu tänä päivänä olevan enemmän tai vähemmän viturallaan joten annetaan sen olla mitä se haluaa.

Itse en ole ehtinyt tästä materiaalimäärästä käydä läpi kuin pienen osan joten varmasti herättävät keskustelua ja vastaväitteitä ainakin yksittäisinä tapauksina. Mutta siitähän tässä ei olekkaan kysymys etteikö jokin yksittäinen tutkimus voisi mennä pieleen tai olla oudosti tulkittu. Niin voi toki olla, hyvänä esimerkkinä Pohjois-Karjala tutkimus jota tulkittiin erityisen tarkoitushakuisesti ja vertailu muuhun Suomeen olisi osoittanut koko tutkimuksen yhdentekeväksi. Eli hyväksytään että näistäkin pari saattaa olla hyvin tarkoitushakuisia ja vääristyneitä. Mutta ei varmasti kaikki tai edes suurin osa joten epäilijöidenkin on syytä ruveta mielessään miettimään olisiko tässä sittenkin jotakin perää.

Thänk juu veri meni.

10 kommenttia :

  1. Aika komia tämä VHH-lista. Missä on pulla-Pekan virallinen lista?

    VastaaPoista
  2. Moro! Tässä eräs Cochrane-meta-analyysi, jonka tulosten mukaan low-fatin ihmeitä tekeviltä vaikutuksilta lähtee matto alta. Jos oikein ymmärsin, niin naiset eivät koko touhusta hyödy yhtään mitään, miehistä vain sydäntautia jo sairastavat, eikä heilläkään kuolinpäivämäärä muutu.

    Cochranen tutkijat pyrkivät hakemaan kaikki pitkäaikaiset (yli 6kk kestäneet), satunnaistetut kontrolloidut kokeet, joissa vähennetään tai korvataan ravinnon rasvaa tai kolesterolia, ja päätetapahtumat liittyvät ensisijaisesti sydän- ja verisuonitautiasioihin. Päätetapahtumana sairastavuus ja kuolleisuus, mutta myös korvikemuuttujia (kolesteroli) mitattiin, jos ne oli saatavilla. Seuloivat 22012 tutkimusartikkelia, joista 48 oli kriteerit täyttäviä ja niistä tehtiin meta-analyysi. Rasvaa vähentäviä vertailuja tutkimuksissa oli 25, joissa yhteensä 61 958 osallistujaa, kovaa rasvaa monityydyttymättömiin vaihtavia vertailuja 15. Veren rasva-arvot oltiin huomioitu 36:ssa tutkimuksessa.

    Tulokset:

    - Tämän meta-analyysin mukaan low-fat ruokavalio EI vaikuta kokonaiskuolleisuuteen, ei sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen, ei sydäninfarkteihin, ei aivohalvauksiin, ei syöpä-kuolemiin tai diagnooseihin (paitsi eräässä alaryhmäanalyysissä: although there was a marginally significant effect of modified fat intake increasing cancer deaths), eikä DM2 sairastumiseen. Vaikka S-LDL laski rasvaa vähentäneellä ruokavaliolla, sillä ei ollut vaikutusta kuolleisuuteen.

    Sitten positiiviseen tulokseen: sydän- ja verisuonitautia ennestään sairastava mies (ei nainen) voi hieman vähentää verisuonitautitapahtuman riskiä vaihtamalla kovaa rasvaa pehmeään, silloin, kun analyysissä tilastollisen voiman kasvattamiseksi sydäninfarktit, aivohalvaukset jne. analysoidaan yhdessä. Näillä miehillä riskin vähenemä liittyy myös pienentyneeseen LDL- sekä triglyseridipitoisuuteen.

    - Olli

    VastaaPoista
  3. niin ja tässä tuon meta-analyysin linkki http://www2.cochrane.org/reviews/en/ab002137.html

    Suosittelen tutustumaan kokotekstiversion results-osioon.

    VastaaPoista
  4. Pahoillani olen spämmistä, mutta kirjoitin vahingossa vakavan virheen tuloksia referoidessani.

    Siis monityydyttymättömiä rasvahappoja lisättäessä miehillä svt-tapahtumien kokonaismäärän riski vähenee hieman MYÖS niillä, joilla ei ole ennestään sydäntautia! Ei vain niillä, joilla on jo sydäntauti.

    Pystyisikö ADMIN muokkaamaan oikean tiedon kommenttiini, ettei väärä tieto ala elämään, ja poistamaan nämä kaksi jälkimmäistä spämmiä :)

    VastaaPoista
  5. Ei pysty kommentteja muokkaamaan mutta annetaan näiden olla. Kyllä maailmaan mahtuu tekstiä, virheitä ja varsinkin pienet oikaisut :)

    VastaaPoista
  6. Tuossa näyttäisi nyt olevan ensimmäinen tutkimus ja kuudenneksi alin tutkimus ihan samat. Eli toinen pitäisi poistaa.

    Kiva lista.

    VastaaPoista
  7. Laitahan tuo lista erikseen tuonne oikealle esittely- ja tilannekatsaus- ym. linkkien kans samaan, niin ei tarvi haeskella blogitekstien seasta. Lienee helpompi päivitelläkin sieltä. Tai mistä minä tiiän.

    VastaaPoista
  8. Tulipa muuten mieleeni, että lähetä lista Fogelilla ja Puskalle, että tutkimuksia ON olemassa :)

    VastaaPoista
  9. Tuo lista pitäisi julkaista mediassa eikä antaa puskalle.Puska laittaisi sen "Tiitisen listan" kassakaappiin piiloon :D.Taisit muuten Koltta jotain sellaista luvata jo?

    VastaaPoista
  10. Eiköhän nuo ole Puskalla tiedossa ja piilotetty mappien syövereihin.

    Mutta tuohon sivulistaan tuon lisäsin. Löytyy helpommin.

    VastaaPoista