Mietin tuossa että mikä yksittäinen tapahtuma historiassa on ollut meidän Suomalaisten terveyden kannalta ehkä merkittävin. Moni varmaan ajattelee jotain penisiliinin kesimistä tms. mutta olen tullut vakaasti siihen johtopäätökseen että hiilariPekan syntymä on vaikuttanut vielä enemmän. Eli sille miehelle pitäs antaa lahjaks T-paita jossa lukee "all dad wanted was a blowjob". Kun on sielunsa myynyt niin voi vaan miettiä mikä oli se hinta millä suomalainen kansanterveys myytiin.
Olis kyllä ihan mielenkiintoista tietää mistä Pekan rasvakammo on aikoinaan saanut alkunsa. Liekö ukkopaha meinannut tukehtua puuronsa voisilmään vai onko kenties liukastunut kermakannuun ja lyönyt pänsä. Joku lapsuuden traumahan tuommosessa järkkymättömässä uskossa täytyy takana olla. Tuollasella uskolla jos puristaa ratakiskon pätkää, se ennen pitkää taipuu luokille. Viisaampi antaa aina lopulta periksi.
Minusta ainakin tuntuis aika paskalta jos huomaisin joku aamu että olen teoillani sairastuttanut yhden pikkuvaltion väestön ja aiheuttanut miljoonien terveydenhoitokulut samaiselle valtiolle. No tuskin siitä uniaan menettää, varmaan niihin palkkiorahoihin ja tutkimuspaurahoihin sisältyy hyvät unilääkkeet luontoisetuna.
En sitten tiedä kumpi vaihtoehto on pelottavampi. Se että kansanterveys on myyty vai se että kansanterveys on paskassa jamassa siksi että "asiantuntijat" oikeasti uskovat asiaansa. Jos taustalla on raha niin sen vielä jotenkin ymmärtää, onpahan yksi tehty onnelliseksi muiden kustannuksella mutta jos taustalla onkin vain vakaa uskominen pilvilinnoihin, niin ainoa hyötyjä on pörssiyhtiöt.
Sinne on menneet konsernien taskuun joka tapauksessa isot pätäkät joilla sairaiden oireita pyritään lievittämään. Yrittäisivät edes parantaa pelkän lääkemyynnin ohella mutta kukapa sitä haluaisi lypsävää lehmää teurastaa. Ei lääkeyhtiön missio ole terve kansa vaan paksu lompakko. Terve kansa tarkoittaisi omistajatahojen köyhtymistä ja pörssikurssin romahtamista. Lääkeyhtiö on viisas eikä sahaa omaa oksaansa.
Media taas repii hyvät mainosrahat elintarviketeollisuudelta kun pysyy kiltisti ruodussa ja tekee mainosartikkelit tukemaan mainostajien vaurastumista. Surkuhupaisaa miten vähän toimitusten johtoa kiinnostaa faktatieto kunhan juttu myy hyvin ja mainostajat suoltaa pätäkkää kassaan. Median missio on tuottaa voittoa omistajilleen, ei tuottaa totuutta lukijoilleen. Media on viisas, se huolehtii kassavirrastaan totuudenkin varjolla.
Muistan hyvin aikoinaan eräässä starttiyhtiössä työskennellessäni että rahoittajan henkilöstöä oli kielletty lukemasta hesaria ja varsinkin talousuutisia. Silloin en tuota tajunnut mutta nyt se on päivänselvää miksi. Se johto tiesi jo silloin mikä on uutisoinnin ja faktan ero ja uutisoinnin taso meidän kotoisessa korpimaassa. Olipa viisas mies.
Kuitenkin kaikki tuo edellämainittu on mahdollista vain siksi että ihmiset ovat tyhmiä. Ei kyseenalaisteta tai oteta itse asioista selvää. Uskotaan kun "asiantuntijat" sanovat, sanoivat ne sitten ihan mitä tahansa. Tyhmiä voi olla vähän kärjistetysti sanottu mutta hyväuskoisia sitten. Tiedän mistä puhun, itsekkin luin lehtiä ja kuuntelin ohjeita ja suosituksia vuosikausia. En kyseenalaistanut kertaakaan ja näin ollen en myöskään ottanut itse selvää.
Aina 90 luvulle asti se on ollutkin ymmärrettävää. Ei ole ollut kovinkaan helppo ryhtyä kyseenalaistamaan ammattilaisten totena sanomaa vaan se on nielty mukisematta. Sille sukupolvelle ei ole mitään hyvää enää luvassa, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta, jotka eivät ole suostuneet heittämään kirvestä kaivoon. Mutta mobiilin ja tietotekniikan sukupolvella on kaikki mahdollisuudet itse tutkia asioiden taustoja ja perusteluja, sekä nähdä mihin väittämät perustuvat ja onko niissä ylipäätään mitään perää.
THL:n johto elää vielä tuota aikaa ennen 90 lukua. Vanhentunut johto elää menneisyydessä jossa he olivat kunnioitettuja ja kaikkivoipia totuuden torvia. Nyt he ovat enää vain torvia. He oikeasti kuvittelevat että yhä edelleen kun vain sanoo taikasanat "vahva näyttö" ja "on testattu ja tutkittu", kansa kyllä uskoo ja tottelee. Nyt he ovat kuin puusta pudonneet ja vähän pelästyneet kun kansa ei enää mukisematta uskokkaan. Mitä vittua, kysyy epätietoinen akateemikko - pitäisikö minun perustella kantani tai suositukseni....
Olkaamme kaikki terveellisissä määrin skeptikoita. Skeptisyys sopii työkaluksi niin politiikan, uskonnon, arkiajattelun kuin tieteenkin maailmaan. "Ubi dubium ibi libertas" eli "missä epäily, siellä vapaus" sanoivat jo muinaiset roomalaiset.
Vapaaseen demokratiaan ja kansalaisyhteiskuntaan kuuluu ehdottomasti epäily. Historia ja ruokavaliosuositukset ovat tarpeeksi täynnä pelottavia esimerkkejä aatteista, jotka ovat katsoneet epäilemisen uhkaksi omalle "totuudelleen" ja siksi halunneet kieltää kaiken epäilemisen ja kyseenalaistamisen. Se on onnistunutkin vetoamaan ihmisten tietämättömyyteen ja tiedonsaannin vaikeuteen. Nyt asiat ovat toisin. Tietoa on tarjolla. Truth is out there...
Asioita karppaamisesta, syömisestä, terveydestä ja monesta muustakin ajankohtaisesta aiheesta.
perjantai 2. syyskuuta 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja
(
Atom
)
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti