American Journal of Clinical Nutrition:ssa julkaistun tutkimuksen mukaan riittävä d-vitamiinin saanti alentaa merkittävästi sydän ja verisuonitaudin riskiä miehillä. Tutkimuksesta uutisoi mm. iltalehti kesäkuun lopulla.
Eipä siinä itsessään ihmeempiä. Eli kun popsitaan riittävästi D vitamiinia, pysytään paremmin terveinä. Tähän lopputulokseen tulivat tutkijat, iltalehti ja allekirjoittanutkin. Kysymys herääkin että mikä on riittävästi / tarpeeksi.
Näin THL pelottelee suosituksillaan:
"Alle 2 -vuotiaat 10 µg (400 IU) vuorokaudessa.
2–18 -vuotiaat 7,5 µg (300 IU) vuorokaudessa.
18-60 -vuotiaat 7,5 µg (300 IU) vuorokaudessa.
Yli 60-vuotiaat 20 µg (800 IU) vuorokaudessa.
Raskaana olevat ja imettävät naiset 10 µg (400 IU) vuorokaudessa.
Turvallisen saannin ylärajat:
Lapset alle 10 vuotta 25 µg (1000 IU) vuorokaudessa, aikuiset 50 µg (2000 IU) vuorokaudessa.
Suosituksissa on 2-18 -vuotiaiden osalta myös maininta: Poikkeuksena ovat erittäin runsaasti vitaminoidut tuotteet kuten maitovalmisteet, joissa on D-vitamiinia 2 µg /100 ml. Niiden säännöllinen erittäin runsas käyttö saattaa johtaa liian runsaaseen D-vitamiinin saantiin."
Tutkimuksen mukaan, joka käsitti kaiken kaikkiaan 74272 naista ja 44592 miestä, osoitti että riittävän (yli 15µg eli 600 IU) D-vitamiinia nauttineilla oli pienempi riski sairastua sydän ja verisuonitauteihin.
Huomioitavaa oli myös että vieläkin suuremmat määrät osoittivat parempia tuloksia. "During 22 y of follow-up, a small proportion of person-years during which total vitamin D intakes exceeded 1000 IU/d. A higher vitamin D intake was correlated with older age, increased physical activity levels and decreased use of tobacco." Näin siis niillä jotka olivat ylittäneen meidän kotimaiset suositukset ja lähentelivät jopa "turvallisen saannin" rajaa. Kansainvälisesti suositellaan noin 10 kertaista määrää suomalaisiin verrattuna. Saanemme siis liikaa D vitamiinia vuosittaisesta auringonpaisteesta vaikkei se tehoakkaan toppatakin tai aurinkovoiteen läpi. Oikeiden, ei siis THL:n, asiantuntijoiden mukaan turvallinen raja on yli kymmenkertainen meillä säädettyyn rajaan nähden. Ja samaisten asiantuntijoiden mukaan liiasta D-vitamiinista sairastuneet ovat nauttineet satakertaisia määriä suosituksiin verrattuna.
Samaisessa osoitteessa, samaisena armon vuonna 2011 julkaistussa toisessa tutkimuksessa tutkittiin D vitamiinin vaikutusta tyypin 2 diabeetikon sokeritasapainon hallintaan. Tutkimuksessa 90 diabeetikkoa jaettiin kolmeen ryhmään jotka nauttivat jogurttia päivittäin. Ensimmäisen ryhmän jogurtissa ei ollut lisättyä D vitamiinia, toisella ryhmällä oli 25µg lisättyä D vitamiinia ja kolmannella ryhmällä myös 25µg D vitamiinia + 250mg kalsiumia.
Tulokset osoittivat, että molemmilla D vitamiinilisää nauttineilla ryhmillä verensokeriarvot paranivat selvästi verrokkiryhmään ja lähtötilanteeseen verrattuna. Johtopäätös: D-vitamiini auttaa tasaamaan tyypin 2 diabeetikon verensokeria. Kalsiumilla ei näyttänyt olevan vaikutusta.
Onneksi koehenkilöt saivat noinkin vähän D vitamiinilisää vuorokaudessa. Jos olisivat saaneet kansainvälisten tutkijoiden suositteleman 100µg vuorokaudessa, olisivat todennäköisesti oikaisseet koipensa kesken tutkimuksen, ainakin jos ottaa huomioon THL:n suositukset ja turvalliset määrät.
Karppaamisen myötä omat verensokeriarvoni (aamusokeri) asettui välille 4,0-7,0. Hieman myöhemmin ryhdyin myös, asiaa tutkittuani, käyttämään D vitamiinia myös purkista nautittuna. 40µg vuorokaudessa, jota sitäkin pidän vielä vähäisenä määränä. Nykyisin aamusokeriarvoni ovat 4,5-5,5 välillä. Tämän olen selkeästi pannut merkille koska koko karppaamis ajan olen seurannut sen vaikutuksia verensokeriin hyvin tiiviisti. Vähähiilihydraattinen ruokavalio laski verensokerin normaaliin tasoon. D vitamiini pienensi tuota vaihteluväliä vielä entisestään, jättäen pois äärimmäisen alhaiset ja toisaalta ne korkeimmat huiputkin.
Seurantaa olen tehnyt nyt jo useamman kuukauden, josta noin puolet ilman ja puolet D vitamiinin kanssa. Tässä on tietysti kyse vain yhdestä ihmisestä ja yksittäistapauksesta mutta nuo kansainväliset tutkimukset huomioon ottaen, olen hyvin vakuuttunut siitä, että kohonneesta verensokerista tai tyypin 2 diabeteksesta kärsivän kannattaa ehdottomasti ainakin harkita sitäkin vaihtoehtoa että ei saakaan nykyisellään tarpeeksi D vitamiinia. Kuitenkin D-vitamiinin puutteen vaikutus on mielestäni tutkimuksilla selkeästi näytetty. Voi jopa olla niin että monet heistä joilla on vasta huomioitu korkea verensokeri, muttei ole vielä aloitettu lääkitystä, ratkaisuksi riittäisi riittävä D vitamiinin saanti.
THL:n suositukset ilmeisesti pitävät ihmiset sairaampina. On se eriskummallinen laitos.
D-vitamiineista kirjottelin ensimmäisen kerran täällä.
Asioita karppaamisesta, syömisestä, terveydestä ja monesta muustakin ajankohtaisesta aiheesta.
Ja ulkomailta saa laadukasta d-vitamiinia murto-osalla Suomen ryöstöhinnoista, esim. iherb.com. Nimim. talvella 125 mikrogrammaa päivässä :)
VastaaPoistaYliannos Deetä tai ei, mut bibromyalgiaan se teki ihmeitä. Ennen oli valittavana makuu-tai pystyasento, deen jälkeen alkoi kyetä jo istumaankin, kun lonkat eivät paukkuneet kuin riisimurot maidon kanssa eikä penkistä nousemiseen tarvittu vinssiä. Näin meillä.
VastaaPoistajoo itekki syön iherbista tilattu d3 vitamiineja yks tabu päivässä 5000iu ja ei oo mitää ongelmia
VastaaPoista